Nieuws

Hoe vertaal je de nieuwe Schijf van Vijf naar een voedingsadvies voor kinderen?

De Richtlijnen goede voeding zijn vooral gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek bij volwassenen. Het Voedingscentrum legde tijdens een congres van het FrieslandCampina Institute uit hoe de richtlijnen vertaald kunnen worden naar een voedingsadvies voor kinderen.

Voedingsadvies voor kinderen

Zo’n 300 (kinder)diëtisten, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en voedingsconsulenten bezochten op 1 juli het congres ‘Jong geleerd is oud gedaan – Nieuwe Richtlijnen goede voeding en Schijf van Vijf’ in Corpus te Leiden. Een van de sprekers was Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. De Richtlijnen goede voeding kunnen niet zomaar worden doorgetrokken naar een voedingsadvies voor jonge kinderen. Daarom heeft het Voedingscentrum een vertaling van de voedingsnormen gemaakt voor kinderen.

Minder vlees, meer peulvruchten

Postma-Smeets: ‘Het Voedingscentrum heeft specifieke afwegingen gemaakt bij het berekenen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH, redactie) voor kinderen. Algemeen hebben we aangehouden dat kinderen van 1-3 jaar 25% van de ADH van volwassenen nodig hebben, voor kinderen van 4-8 jaar hebben we 50% aangehouden en voor kinderen van 9-13 jaar kwamen we op 75%. Ook hebben we afwegingen gemaakt en bijvoorbeeld de oude ADH, uitkomsten van de Voedselconsumptiepeilingen, het volume van een product en de energiebehoefte van kinderen meegenomen.’ De resultaten daarvan zijn terug te vinden in bijlagen 8 en 9 van de Richtlijnen Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum komt zo onder andere op het advies aan kinderen om minder vlees te consumeren en meer peulvruchten (wekelijks) te eten. Brenda Glas, kinderdiëtist/voedingskundige, Consultancy in Kindervoeding: ‘Kinderen van 4-8 jaar mogen bijvoorbeeld 5 keer per week een klein stukje vlees, totaal maximaal 250 gram per week. Ook 1-2 opscheplepels peulvruchten per week staat voor deze doelgroep in de Schijf van Vijf.’

Zuivel en kaas

Hoe pakt de vertaalslag uit voor zuivel en kaas? De nieuwe aanbevelingen zijn 300 gram melk(producten) per dag voor kinderen tot en met 8 jaar en 450 voor kinderen van 9 tot en met 13 jaar. Glas: ‘Voor kinderen tot en met 3 jaar geldt een calciumaanbeveling van 500 mg per dag. Met 2 keer zuivel per dag krijgen de kinderen voldoende calcium binnen. De inname volgens de Schijf van Vijf is circa 650 mg calcium, zonder kaas op het brood.’ Postma-Smeets: ‘Voor kinderen vanaf 4 jaar passen 20+ en 30+ kaas, zachte geitenkaas, mozzarella en zuivelspread binnen de Schijf van Vijf. Diverse buitenlandse kaassoorten zoals brie en blauwgeaderde kaas en ook 40+ en 48+ kazen kunnen wekelijks buiten de Schijf van Vijf gekozen worden.’ Deze producten behoren volgens het Voedingscentrum tot de weekkeuzes die, afhankelijk van de leeftijd, tot maximaal 3 keer per week genomen kunnen worden.

Dagelijkse aanbevelingen voor kinderen

Op de website van het Voedingscentrum zijn factsheets te downloaden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor kinderen per leeftijdsgroep. Er is een factsheet voor kinderen van 1 t/m 8 jaar en een voor kinderen van 9 t/m 13 jaar. In onderstaande tabel zijn alle aanbevelingen voor kinderen terug te vinden per leeftijdsgroep.

Aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen voor kinderen tot 13 jaar (per dag, tenzij anders vermeld)

1-3 jaar (jongens en meisjes) 4-8 jaar (jongens en meisjes) 9-13 jaar (jongens) 9-13 jaar (meisjes)
Groente 50-100 g 100-150 g 150-200 g 150-200 g
Fruit 150 g 150 g 200 g 200 g
Brood 2-3 sneetjes 2-4 sneetjes 5-6 sneetjes 4-5 sneetjes
Graanproducten en aardappelen 1-2 opscheplepels 2-3 opscheplepels 4-5 opscheplepels 3-5 opscheplepels
Vis 50 g per week 50-60 g per week 100 g per week 100 g per week
Peulvruchten ½ opscheplepel per week 1-2 opscheplepel(s) per week 2 opscheplepels per week 2 opscheplepels per week
Vlees Max 250 g per week en 50 g per keer Max 250 g per week en 50 g per keer Max 500 g per week en 100 g per keer Max 500 g per week en 100 g per keer
Ei 1-2 per week 2-3 per week 2-3 per week 2-3 per week
Ongezouten noten 15 g 15 g 25 g 25 g
Melk(producten) 300 g 300 g 450 g 450 g
Kaas 20 g 20 g 20 g
Smeer- en bereidingsvetten 30 g 30 g 45 g 40 g
Vocht 1 liter 1-1,5 liter 1-1,5 liter 1-1,5 liter

 

 

 

Wat is het effect van zuivelconsumptie op gewichtstoename bij 45+ vrouwen?

Wat is het verband is tussen zuivelconsumptie en gewichtsverandering en het risico op over gewicht en obesitas bij volwassen vrouwen van 45+ met een normale BMI bij aanvang? Onderzoekers van Harvard University hebben dit onlangs onderzocht.(1)

Studie-opzet

De deelnemers waren vrouwelijke gezondheidsprofessionals (≥45 jaar), afkomstig van de Women’s Health Study. Aan het begin van de studie (1992­1995) hebben bijna 40.000 vrouwen vragenlijsten over hun leefstijl en medische geschiedenis beantwoord en een uitgebreide voedselvragen­frequentielijst ingevuld. De analyse werd beperkt tot gezonde vrouwen met een normale BMI bij aanvang (18,5­25 kg/m 2 ) en waarvan voldoende informatie over de zuivelconsumptie bekend was. Dat bracht het totaal aantal deelnemers op 18.438.

Resultaten

  • Na gemiddeld 11,2 jaar ontwikkelde 8.238 vrouwen overgewicht of obesitas (45%).
  • Alle niveaus van zuivelconsumptie waren geassocieerd met gewichtstoename. De gewichtstoename nam af naarmate de zuivelconsumptie toenam.
  • De consumptie van ≥1,3 porties volle zuivel was geassocieerd met een significant lager risico op het krijgen van overgewicht of obesitas dan bij een consumptie van ­0,2 porties. De consumptie van totale zuivel, evenmin als van magere­ en halfvolle zuivel, was niet geassocieerd met een lager of hoger risico.

wat_is_het_effect_van_zuivelconsumptie_op_gewichtstoename_bij_45+_vrouwen

Conclusie

Deze prospectieve studie laat zien dat een hogere zuivelconsumptie belangrijk kan zijn bij de preventie van gewichtstoename bij vrouwen van 45+ die bij aanvang geen overgewicht of obesitas hebben.

Referenties
1.   Rautiainen S, Wang L, Lee IM, et al. Dairy consumption in association with weight change and risk of becoming overweight or obese in middle-aged and older women: a prospective cohort study. Am J Clin Nutr. 2016 Apr;103(4):979-88.

 

Beïnvloedt een hoge zuivelconsumptie bij kinderen het krijgen van overgewicht of obesitas op latere leeftijd?

Er zijn aanwijzingen dat zuivelconsumptie een neutraal effect heeft op overgewicht en obesitas bij kinderen. Bij adolescenten wordt een beschermend effect gevonden.(1) Het is nog onduidelijk wat de effecten op de lange termijn zijn. Daarom is in dit onderzoek een systematic review en een meta-analyse uitgevoerd.(2)

Studieopzet

Studies kwamen in aanmerking wanneer ze prospectief van opzet waren, in het Engels gepubliceerden de deelnemers kinderen en/of adolescenten waren. Daarnaast moest er gekeken zijn naar zuivelconsumptie (alle soorten) in relatie tot overgewicht/obesitas, lichaamsvetpercentage of de BMI.

beinvloedt_een_hoge_zuivelconsumptie_bij_kinderen_het_krijgen_van_overgewicht_of_obesitas_op_latere_leeftijd

Resultaten

In totaal voldeden er tien studies aan de opgestelde criteria met een gemiddelde duur van 3 jaar (1 tot 8 jaar). De leeftijd van de deelnemers varieerde van 2­ tot 15 jaar (gemiddeld 7,4 jaar). Van de tien studies keken er drie naar de totale zuivelconsumptie, zeven naar melk en één naar room(ijs), créme fraiche of kaas. Uit de meta-­analyse kwamen de volgende resultaten naar voren:

  • Zuivelconsumptie (hoogste versus laagste inname) was geassocieerd met een 38% lager risico op overgewicht/obesitas. Iedere verhoging van de zuivelconsumptie met één portie verlaagde het risico met 13%.
  • Zuivelconsumptie was na correctie voor publicatie­bias geassocieerd met een lager lichaamsvetpercentage (gemeten met DEXA).
  • Zuivelconsumptie (hoogste versus laagste inname) was niet geassocieerd met een verandering van de BMI. Iedere verhoging van de zuivelconsumptie met één portie verlaagde wel de BMI met 0.02 punten, mogelijk door een gunstigere lichaamssamenstelling.

Conclusie

Deze meta­-analyse laat zien dat kinderen en adolescenten met een hoge zuivelconsumptie minder kans hebben op overgewicht of obesitas op latere leeftijd.

Referenties
(1)   Dror DK. Dairy consumption and preschool, school-age and adolescent obe-sity in developed countries: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev 2014; 15: 516–527.
(2)   Lu L, Xun P, Wan Y, et al. Long-term association between dairy consumption and risk of childhood obesity: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Clin Nutr. 2016 Apr;70(4):414-23.

NAV bij Maastricht University: over de invloed van rode bietensap op bloedvaatwanden en gunstige eiwitten voor spiersynthese

Een eiwitrijke voeding kan de eiwitsynthese in de spieren stimuleren na inspanning, maar verschilt per eiwit en het is voor obese mensen lastiger om gezonder te gaan eten dan om meer te gaan bewegen. Dat bleek uit presentaties van prof. Ronald Mensink en prof. Stef Kremers tijdens de “NAV op locatie” bij Maastricht University op 26 mei.

NAV bij Maastricht University over de invloed van rode bietensap op bloedvaatwanden en gunstige eiwitten voor spiersynthese

De Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) organiseerde voor haar leden een ‘NAV on location’ bij Maastricht University om kennis te maken met het voedingsonderzoek in het zuiden van het land. Bij Maastricht University vindt veel onderzoek plaats waarvan de resultaten ook in de praktijk van nut zijn. Zo liet Ronald Mensink, hoogleraar moleculaire voeding aan Maastricht University, resultaten zien van onderzoek naar de eiwitsynthese in de spieren na inspanning. Die eiwitsynthese is gunstig voor spieropbouw en spierherstel. In het onderzoek kregen 12 gezonde jonge mannen na krachttraining 30 gram eiwit binnen via melk of rundvlees. Uit bloedonderzoek en spierbiopten bleek dat melkeiwit de eiwitsynthese in de spieren binnen 2 uur na de inspanning meer stimuleerde dan rundvleeseiwit. Eiwitten uit zuivel werken dus beter dan eiwitten uit rundvlees. Volgens Mensink heeft dat mogelijk te maken met een gunstigere aminozuursamenstelling.

Rode bietensap

Mensink liet ook ander onderzoek van Maastricht University de revue passeren, zoals een studie naar het effect van rode bietensap op de vaatwand. Rode bietensap staat onder sporters bekend als prestatieverhogend. Uit onderzoek aan de Maastricht University blijkt rode bietensap de vaatwanden flexibeler te maken en de bloeddruk te verlagen. Het sap bevat veel nitraat, dat in het lichaam kan worden omgezet in nitriet en stikstofmonoxide. Dit laatste zou de spieren efficiënter laten werken en de bloedvaten verwijden, zodat er meer zuurstof naar de spieren kan worden getransporteerd. Opvallend genoeg werkt rode bietensap in een recent onderzoek van Maastricht University wel bloeddrukverlagend, maar een drankje met evenveel nitraat erin niet. Mensink kan dit verschil in effect vooralsnog niet verklaren.

glas rode bietensap

Meer zittend gedrag; meer energierijk eten

Bij Maastricht University zoekt Stef Kremers, hoogleraar preventie van obesitas, onderzoek naar oplossingen voor het obesitas-probleem. ‘Obesitas is een ‘wicked problem’; een complex probleem zonder eenduidige oorzaak. Er is dus ook niet één oplossing’, benadrukte Kremers tijdens de ‘NAV on location’. Volgens Kremers werd vroeger gekeken naar het gedrag van het individu, maar krijgt tegenwoordig de invloed van de omgeving en de complete leefstijl meer aandacht. Bepaalde gedragingen blijken een sterke samenhang te vertonen, zoals dat zittend gedrag vaak samen gaat met het consumeren van een energiedichte voeding. En wie op de fiets naar het werk gaat, neemt vaak een banaan mee naar het werk.

Beweegkuur

Kremers was ook betrokken bij de “Beweegkuur”, een leefstijlinterventie die in de huisartsenpraktijk door leefstijlcoaches is uitgevoerd bij mensen met obesitas. Hij zag dat de motivatie om meer te gaan bewegen bij de deelnemers makkelijker toenam dan om gezonder te gaan eten. Het kost dus meer moeite om het voedingsgedrag te veranderen. Omdat kinderen van nature graag bewegen, denkt Kremers dat volwassenen dat plezier in bewegen weer terug kunnen halen. ‘Maar met plezier meer sla gaan eten, dat is voor de meeste mensen een heel ander verhaal’, aldus Kremers.

Voeding Magazine is vernieuwd!

Veel lezers is het al opgevallen: de nieuwste Voeding Magazine heeft een nieuwe en frisse vormgeving. Het magazine heeft niet alleen een nieuw jasje en een nieuwe naam (zonder s tussen Voeding en Magazine), maar is ook inhoudelijk veranderd. Waar voorheen wetenschappelijke studies centraal stonden, wil Voeding Magazine nu een brug slaan tussen de voedingswetenschap en de praktijk van de diëtist.

spread VM 1 2016Het nieuwste nummer van Voeding Magazine staat vooral in het teken van de nieuwe Schijf van Vijf. In een interview geeft Astrid-Postma Smeets van het Voedingscentrum antwoord op vragen en licht ze de achtergronden toe van de Schijf van Vijf. Verder een interview met de hoogleraren prof.dr.ir. Edith Feskens en prof.dr.ir. Ellen Kampman van de vakgroep Humane Voeding van Wageningen Universiteit over de gezondheid van de Nederlander en hoe de diëtist kan worden ingezet om mensen gezonder te laten eten.

Ook productherformulering moet helpen mensen gezonder te laten eten. In de zuivelsector worden stappen gezet op het gebied van zout- en suikerreductie in zuivelproducten. In dit nummer het eerste deel over zoutreductie in Goudse kaas waardoor 22,2% minder zout in Goudse kaas zit dan in 2006.

Voeding Magazine wordt uitgegeven door de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Daarom staat er in elk nummer relatief veel nieuws over zuivel. We streven ernaar deze informatie zo goed en objectief mogelijk voor het voetlicht te brengen.

Voor wie?
Voeding Magazine is een gratis kwartaalmagazine voor diëtisten, voedingskundigen, huisartsen, praktijkondersteuners, gewichtsconsulenten en andere gezondheidszorgprofessionals.

nieuws-voeding_magazine_1-2016

Wilt u Voeding Magazine ook gratis ontvangen? Meld u aan!

Diëtistendagen 2016: presentaties over de Schijf van Vijf en de eiwitaanbeveling voor ouderen

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) vierde op 8 en 9 april haar 75-jarig bestaan tijdens de Diëtistendagen met een grote bijeenkomst in Noordwijkerhout. Bij elkaar konden meer dan duizend diëtisten gedurende twee dagen in twaalf programmaronden kiezen uit tientallen presentaties van collega-diëtisten.

Minister Edith Schippers

De Diëtistendagen werden geopend met felicitaties van minister Edith Schippers (VWS) Zij sprak het publiek via een videoboodschap toe en benadrukte daarin de belangrijke rol van de diëtist in de huidige obese omgeving. De vele Nederlanders die worstelen met hun gewicht en door de voedselhypes niet meer weten wat gezonde voeding is, adviseerde zij naar de diëtist te gaan voor goed en onafhankelijk advies.

minister_schippers_tijdens_dietistendagen_NVD

Parallelle sessies

Na de opening verdeelde het publiek zich over de vele parallelle presentaties die werden gegeven door collega-diëtisten. Zuivelengezondheid.nl bezocht er twee. Hieronder een kort verslag van de presentaties van dr. ir. Annette Stafleu over de nieuwe Schijf van Vijf en van dr. Jan de Vries over het belang van eiwit bij afnemende spiermassa bij ouderen.

De nieuwe Schijf van Vijf – dr.ir. Annette Stafleu

‘In de nieuwe Schijf van Vijf zijn alleen voedingsmiddelen opgenomen die gezondheidswinst leveren. De aanbevolen hoeveelheden van deze voedingsmiddelen leveren 100% van essentiële vitamines en mineralen en 85% van de energie.’ Dat vertelde dr. ir. Annette Stafleu, senior voedingskundige van het Voedingscentrum.

Zij legde uit dat er per productgroep binnen de Schijf van Vijf maximale gehaltes per 100 gram zijn opgesteld voor verzadigd vet, transvet, zout en suiker, plus minimale gehaltes voor vezels. Volle zuivel, volvette kaas en vette vleessoorten – door de Gezondheidsraad niet afgeraden – vallen toch buiten de Schijf van Vijf vanwege een hoog gehalte aan verzadigd vet. Vleeswaren zijn niet in de Schijf opgenomen, omdat de Gezondheidsraad adviseert de consumptie ervan te beperken.

Het Voedingscentrum adviseert 3-5 keer per dag iets kleins buiten de Schijf van Vijf en maximaal 3 keer per week iets groots. Een dagkeuze bevat per portie maximaal 75 kcal, 1,7 gram verzadigd vet en 0,5 gram zout. Zit er van iets meer in, dan is het automatisch een weekkeuze. Stafleu: ‘Eten volgens de Schijf van Vijf is een ideaalplaatje. Veel mensen zitten daar ver vanaf. Het hoeft niet meteen perfect: elke stap in de goede richting telt.’

Eiwitaanbeveling voor ouderen – dr. Jan de Vries

Bij het ouder worden neemt de spiermassa af. Eiwitten spelen een belangrijk rol om de functionaliteit te behouden, maar ouderen krijgen in de praktijk vaak te weinig eiwit binnen. Dat concludeerde voedingskundige dr. Jan de Vries van De Vries Nutrition Solutions.

zaal_tijdens_dietistendagen_NVD

De Vries ging in op de verhoogde behoefte aan eiwit bij ouderen. In een recente Europese review wordt per kg lichaamsgewicht per dag 1,0-1,2 gram eiwit geadviseerd als evidence-based aanbeveling, zo liet De Vries zien. Dat is hoger dan de 0,8 gram die in de Voedingsnormen van de Gezondheidsraad uit 2001 staat. Als er sprake is van ziekte, adviseert de Stuurgroep Ondervoeding zelfs 1,2-1,5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag. De Vries concludeert: ‘Voor ouderen is de eiwitinname kritisch, zeker als er sprake is van ziekte, ondervoeding of risico daarop’.

Daarnaast benadrukte de Vries dat het bij eiwitten niet alleen gaat om de totale hoeveelheid per dag, maar ook om de verdeling ervan over de dag: ‘Het advies is 25 à 30 gram eiwit per maaltijd. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse ouderen die hoeveelheid alleen halen bij de avondmaaltijd. De lunch levert minder en het ontbijt voldoet er absoluut niet aan.’

Gunilla Boomsma: ‘IJzertekort bij sporters? Vrouwen, duurlopers en vegetariërs lopen risico’

Ik zie tijdens mijn werk regelmatig sporters met bloedarmoede (anemie) of klachten die kunnen wijzen op een gebrek aan ijzer. Een ernstig ijzertekort kan leiden tot anemie. Er is dan te weinig ijzer beschikbaar voor de aanmaak van hemoglobine. En hemoglobine is nodig voor zuurstoftransport in het bloed. Een tekort aan hemoglobine leidt tot een verminderd zuurstofaanbod aan de spieren. Directe gevolg: verminderde sportprestaties.

IJzertekort bij sporters

In mijn praktijk kwam een marathonloopster langs voor advies. Ze was overdag zeer vermoeid en tijdens de looptrainingen sneller buiten adem. Het leek alsof haar conditie achteruit was gegaan. Haar voeding was energiebeperkt omdat ze een paar kilo wilde afvallen voor de naderende wedstrijd. Verder gaf ze aan minder vlees te eten, hooguit 1 x per week kipfilet. Na een bloedonderzoek bleek haar HB-waarde 6.8 mmol/l. Het Hb hoort tussen de 7.5 en 10 mmol/l te liggen. Er was geen sprake van een vitamine B12 tekort. Dat is belangrijk om uit te sluiten, omdat een tekort aan vitamine B12 ook bloedarmoede kan veroorzaken.

Voldoende ijzer in voeding

Hoe kun je als vrouwelijke (duur)sporter zorgen voor voldoende ijzer in de voeding? En waar moet je rekening mee houden als je ook vegetariër bent? Allereerst is het belangrijk te weten dat er 2 soorten ijzer zijn; heemijzer (dierlijk ijzer) en non-heemijzer(plantaardig ijzer). Dierlijk ijzer wordt ongeveer 3 x beter opgenomen in ons lichaam dan plantaardig ijzer. De opname van ijzer wordt versterkt door de inname te combineren met vitamine C-rijke producten. De opname wordt verminderd door koffie, zwarte thee, wijn en melkproducten (calcium). Het drinken van koffie, thee of melk vlak voor, tijdens of direct na de maaltijd verhindert dus een goede ijzeropname. Sporters die extra aandacht moeten besteden aan hun ijzeropname doen er goed aan om tijdens een ijzerrijke maaltijd ook voedsel te eten dat rijk is aan vitamine C en vruchtensap of water te drinken. Melkproducten zijn een belangrijke bron van voedingsstoffen en een goede eiwitleverancier voor sporters, zeker als ze vegetarisch zijn. Het is daarom belangrijk om zuivel niet te mijden uit de basisvoeding, maar als tussendoor maaltijd in te zetten. Dan staat zuivel de ijzeropname niet in de weg.

Oorzaak ijzertekort

Bij de marathonloopster was het ijzertekort ontstaan door haar lage voedingsinname (<1500 kcal) en een slecht uitgebalanceerde vegetarische voeding. Ze trainde veel en lang, waardoor de ijzerbehoefte verhoogd was. Haar huisarts adviseerde haar om 4 weken een ijzersuppletie te gebruiken. Om nieuwe tekorten te voorkomen heb ik haar uitgelegd hoe ze haar voedingspatroon beter kan afstemmen. Allereerst door ijzerrijke producten (en combinaties) te gebruiken, maar ook door (rood)vlees of een goede vleesvervanger te consumeren. Dat is van belang voor een goede ijzerstatus, en ook voor haar sportprestaties. Mijn advies was gericht op een blijvende verbetering van de voedingsgewoonte zodat suppletie in de toekomst niet meer nodig is.

Tips voor de marathonloopster:

  • Gebruik vitamine C rijke producten of een vitamine C supplement bij iedere maaltijd om de ijzeropname te optimaliseren.
  • Eet 3 x per week rood vlees (rund of lam), kip, of een vleesvervanger bij de warme maaltijd. Doe dit altijd in combinatie met een vitamine C bron.
  • Kies iedere dag ijzerrijke voedingsmiddelen als ei, peulvruchten, groene groente, noten en gedroogd fruit.
  • Zorg voor een uitgebalanceerde basisvoeding, iedere dag!

Dat advies pakte voor de marathonloopster goed uit. Na 4 weken ijzersuppletie en vervolgens 6 weken een halve dosis, en alles in combinatie met de juiste voedingsadviezen, was haar Hb-waarde weer op een normaal niveau. Dat merkte ze aan alles; de vermoeidheid werd steeds minder en de trainingen konden weer optimaal worden uitgevoerd. Ook de marathon heeft ze met succes uitgelopen!

gunilla_boomsma_ijzertekort_bij_sporters_vrouwen_duurlopers_en_vegetariers_lopen_risico_beeldGunilla is sportdiëtist, en heeft inmiddels 12 jaar haar eigen praktijk “Boomsma Sportdiëtist”  in Haarlem.  Ze heeft ervaring in het begeleiden van een breed scala van (top)sporters. Gunilla is tevens sportdiëtist binnen de KNZB afdeling synchroonzwemmen en bij de A-selectie van voetbalclub AZ. Naast individuele adviezen geeft ze onder meer voedingsworkshops binnen bedrijven, scholen en sportverenigingen. Gunilla heeft een actief topsportverleden in baanatletiek en ze heeft 11 jaar lang deel uitgemaakt van de Nationale langlaufselectie. Momenteel is ze nog steeds actief met hardlopen en wielrennen.